10 stappen om je LinkedInprofiel op te zetten
Door: Anouk Trainer
Met een goed LinkedInprofiel kan je jezelf duidelijk profileren en ben je bovendien beter vindbaar voor recruiters. We geven je 10 stappen om je op weg te helpen.
1. Foto
Zorg voor een duidelijke en zakelijk foto. Trek kleding aan die je ook naar een sollicitatiegesprek aan zou doen en houd de achtergrond rustig. Kies een foto waar je hoofd op staat en niet je hele lichaam, zodat je goed herkenbaar bent.
2. Kopregel
In de kopregel zet LinkedIn automatisch je meest recente werkervaring of studie. Pas deze aan en zet hier duidelijk in welke functie je beoefent of naar welke functie je zoekt. Gebruik alle termen waarmee je functie omschreven kan worden. Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, dan kan je dat hier ook vermelden. Let op: dit is dan wel openbaar!
3. Samenvatting
Schrijf een korte samenvatting waarin je jezelf voorstelt. Gebruik hierin ook weer zoekwoorden waarop recruiters of mogelijke opdrachtgevers je kunnen vinden.
4. Vul je werkervaring in
LinkedIn zet je werkervaring automatisch op de juiste volgorde. Als je de organisatie invult, verschijnen er vaak automatisch suggesties. Klik op jouw organisatie als deze er tussen zit, dan wordt deze automatisch gekoppeld aan de LinkedInpagina van dit bedrijf. Geef daarnaast duidelijk aan wat je functie is en geef een korte omschrijving van je rol en werkzaamheden.
5. Vul op vergelijkbare manieren andere blokjes in,
zoals opleidingen, vrijwilligerswerk en projecten
6.Pas de URL van je pagina aan
Direct onder je pasfoto staat de URL waaronder je profiel te vinden is, als je hier overheen gaat met je muis dan verschijnt er een tandwiel. Hiermee kun je jouw URL aanpassen. Verwijder nietszeggende cijfers en gebruik je voor- en achternaam. Gebruik geen spaties.
7. Zet je profiel op openbaar
Ga naar ‘profiel weergeven als’ en klik op ‘openbare profielinstellingen beheren’. Wanneer je je profiel openbaar maakt voor iedereen, dan wordt je makkelijker gevonden en herkend door collega’s en potentiële opdrachtgevers/cliënten.
8. Geef duidelijk je contactgegevens aan
Onder de tab ‘contactgegevens’ in je verkorte profiel zijn je gegevens te vinden. Dit is echter alleen zichtbaar voor connecties. Als je graag benaderd wilt worden, geef dan ook je e-mailadres en eventueel je telefoonnummer weer in je samenvatting en in het blokje ‘Aanbevolen contactmethode’.
9. Vraag anderen om een korte aanbeveling te schrijven
Deze aanbeveling wordt geplaatst onder de functie waarop deze van toepassing is. Dit is te vergelijken met een referentie. Je kan één of meerdere aanbevelingen per functie laten schrijven.
10. Vraag andere om vaardigheden te onderschrijven
In het blokje ‘Vaardigheden en Onderschrijvingen’ kan je aangeven welke vaardigheden jij denkt te beschikken. Laat bekenden naar je profielpagina gaan en deze vaardigheden onderschrijven. Dat doen ze door op de plus naast de vaardigheid te klikken.
Wil je naast deze blog extra hulp? Wij kunnen eventueel ook samen achter de computer kruipen om je profiel te verbeteren en extra tips te geven. Ook kan ik je laten zien hoe je vacatures vindt op LinkedIn en hoe je je netwerk kunt uitbreiden.