5 tips om te beginnen met schrijven

manager | 17 augustus 2015 15:23

blog-01_caroline_soesbergenDoor: Caroline Soesbergen

Trainer

 

 

Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp, sprak ooit: “Genialiteit is 1% inspiratie wpid-snoopy-writingen 99% transpiratie.” Dat geldt voor alle ambachten, maar zeker ook voor dat van de schrijver. Het is een wijdverbreid misverstand dat teksten puur en alleen ontstaan door een soort goddelijke inspiratie. Wie ooit geprobeerd heeft iets op papier te zetten, weet het: schrijven is hard werken. En het begin, dat is misschien nog wel het moeilijkste van allemaal. Daarom in deze blog 5 tips voor een vloeiende start van je boek of verhaal.

 

1. Het is een inkoppertje, maar het is ontzettend belangrijk van te voren goed nadenken waarover je gaat schrijven. Dat betekent nog niet dat je alles tot in de puntjes uitgedacht moet hebben, wel dat je een grove schets maakt. Noteer eens wat trefwoorden die je graag terug wil laten komen. Bij ieder trefwoord bedenk je vervolgens nog meer trefwoorden, net zo lang totdat je een uitgebreid schema hebt. Dit wordt je leidraad en inspiratiebron.

 

2. Verwacht geen perfectie bij de eerste stappen, die komt later wel. Nu is het vooral belangrijk dat je er iets op papier komt. Wik en weeg niet ieder woord, maar schrijf zonder meteen terug te lezen. Zo zul je al snel in een flow komen, die ervoor zorgt dat je lekker door kunt werken. Bedenk dat wat je nu opschrijft, slechts een schets is. Er zullen nog genoeg revisierondes komen.

 

3. (Her)lees de eerste pagina’s van je favoriete boeken. Hoe starten die? Kun je er inspiratie uithalen? Het is een goede oefening om de beginscène te herschrijven op je eigen manier, met je eigen personages en in je eigen stijl.

 

schrijquote14. Begin niet bij het begin. Begin eens in het midden, of in het eind. Denk niet na over benodigde voorkennis, maar ga er voor het gemak even vanuit dat die er gewoon is.

 

5. Maak het leuk en geniet ervan. Niet vergeten: dit is iets wat je wil doen. Verder helpt het als je werkplek zo fijn mogelijk is; je moet je er thuis voelen. Trek dus iets aan waar je je fijn in voelt, zet een pot thee en koop die reep chocolade. Veel plezier!

 

 

Wil je meer schrijftips, advies en hulp? Logikos verzorgt verschillende schrijfworkshops en is ook in te huren als digitale schrijfcoach.