Assertiviteit in Nederland

manager | 14 december 2015 10:00
Stagiaire Kirstin de WitDoor: Kirstin de Wit
Stagiaire Uitgeverij

Ik ben acht jaar geleden in Nederland komen studeren, en hoewel ik wel een ‘Nederlandse’ opvoeding heb gehad, moest ik in het begin toch aardig wennen aan de verschillen tussen de Arubaanse en de Nederlandse cultuur. Het grootste verschil tussen deze twee culturen is wel de mate van assertiviteit die Nederlanders eigen lijkt.

 

In Arubaanse cultuur is assertiviteit een vrijwel onbekend en daardoor vaak verkeerd begrepen verschijnsel. De Arubaanse samenleving berust op het hebben van onbetwist respect voor mensen die ouder en/of hoger in rang (op werk, op school, etcetera)  zijn en het uitspreken van je mening of opkomen voor je eigen belangen tegenover leden van deze groepen wordt veelal als brutaal en blijk van slechte manieren gezien. Hier ben ik regelmatig tegenaan gelopen in mijn jeugd, met als gevolg dat ik mij uit frustratie heb leren aanpassen aan de Arubaanse cultuur.

 

Assertiviteit in NederlandAssertiviteit in Nederland

De afgelopen acht jaar in Nederland heb ik assertiviteit leren herkennen als iets wat positief is. Eigenlijk houdt
assertief zijn namelijk in dat je:

  1. rekening houdt met je eigen belangen, en
  2. rekening houdt met de belangen van de ander.

 

Door op een directe, eerlijke en respectvolle manier naar een overeenstemming van deze belangen toe te werken, zorg je ervoor dat de communicatiekanalen open blijven en voorkom je een ophoping van de stress. Een gebrek aan assertiviteit kan leiden tot stress doordat grenzen die slecht of niet uitgesproken zijn overschreden worden of doordat conflicten uit de weg gegaan worden of onopgelost blijven. Dit zorgt weer voor een onaangename sfeer op werk, wat je werkzaamheden weer beïnvloedt en vaak voor weer meer stress zorgt.

 

Natuurlijk heeft niet iedereen een even assertieve houding, en hier kunnen verschillende redenen voor zijn, maar gelukkig is assertiviteit wel iets wat je kan ontwikkelen en waarin je kan groeien.

Zelf ook assertiever worden? Volg dan de open training Assertiviteit of overweeg een individueel traject.