Je concentratie beïnvloeden met hersengolven

manager | 6 juni 2016 8:46

Wist jij dat je je concentratie kunt beïnvloeden met hersengolven? In deze blog vertellen we je er meer over.

 

Hersengolven zijn kleine elektrische stroompjes die meetbaar zijn in je hoofd. Net als muziek hebben de hersengolven verschillende snelheden, ook wel frequenties genoemd. Dit zijn het aantal golfjes of trillingen per seconde, de eenheid waarin deze gemeten worden is Hertz.

 

Er zijn vijf verschillende soorten bekend waarvan ik er vier ga toelichten.

 

brainwaves

  1. De deltagolven: (0,5 – 4 Hz) tijdens deze frequentie ben je in een diepe slaap, je bent helemaal ‘weg’ en fysiek ontspannen.
  2. De thetagolven: (4 – 7 Hz) in deze staat zit je tussen waken en slapen in.  Je bent in deze staat vlak voordat je in slaap valt, of als je echt net wakker bent, je bent totaal ontspannen. Ook kan je deze staat bereiken door middel van een diepe meditatie. Tijdens deze frequentie ben je zeer ontvankelijk voor creatieve ideeën en beelden.
  3. De alfagolven: (7 – 14 Hz) in deze staat ben je in opperste concentratie; ontspannen maar alert. Je bent op dat moment gefocust op één ding, naar binnen gekeerd. In deze staat kan je het beste leren en informatie verwerken.
  4. De bètagolven: (14 – 38 Hz) in deze staat ben je met je aandacht naar buiten gericht. Je bent dan bijvoorbeeld aan het redeneren, beslissingen aan het nemen of in gesprek met anderen. Ook wordt deze frequentie geactiveerd in tijden van stress en spanning. Dit is de frequentie waarbij je een druk en warrig hoofd kan ervaren.

 

De golven die je het gemakkelijkst zelf kan beïnvloeden, zijn de alfa- en de bètagolven.

De bètagolven worden geactiveerd bij spanning en stress. Deze staat kan je zelf opwekken door snelle muziek aan te zetten. Bètagolven hebben namelijk ook positieve eigenschappen. Ze maken je gefocust op de buitenwereld, en zorgen ervoor dat je goed oplossingen kunt bedenken en logisch na kunt denken. Het is alleen wel belangrijk dat je er niet te lang in blijft hangen, dan ontstaat er teveel spanning.

 

Als je nu merkt dat je in zo’n bètastaat bent, maar je moet je echt even op één ding tegelijk concentreren, zet dan even rustige muziek op. Barokmuziek is het beste, bijvoorbeeld van Vivaldi of Bach. Dit zorgt ervoor dat je ontspannen maar alert bent, waardoor je goed informatie kan verwerken en leren. Of ga bewegen, dit remt namelijk de bètagolven af en verlaagt de frequentie naar alfa-golven.