Expert in 10.000 uur

manager | 7 september 2015 8:36

 

Door: Afoto Anouknouk Brinkhoff

Trainer

 

 

 

In zijn boek ‘Uitblinkers’ beweert Malcolm Gladwell dat als je ergens 10.000 uur aan blog 07092015 boek gladwellbesteedt, je er expert in kan worden. Deze bewering doet hij naar aanleiding van onderzoek onder violisten. De onderzoekers vroegen zowel elite-violisten als minder begaafde spelers naar het aantal uren dat zij als kind geoefend hadden. Het bleek dat de elite gemiddeld 10.000 uur had geoefend, terwijl de andere groep slechts 4.000 uur had getraind. Dat is dus minder dan de helft!

 

Het is natuurlijk maar de vraag of het succes van bovengenoemde violisten puur bepaald wordt door oefening. Je kan inbrengen dat factoren als intelligentie en natuurlijke aanleg ook een rol spelen. Desalniettemin maakt Gladwell een belangrijk punt: niemand wordt expert zonder te trainen.

 

Één van de redenen waarom oefening zo belangrijk is, is dat experts door oefening automatisch gaan chunken. Chunken houdt in dat je de informatie die op je afkomt, verwerkt in grotere brokken in plaats van kleine eenheden. Dat is handig, omdat ons werkgeheugen gemiddeld zo’n zeven stukken informatie tegelijk kan bevatten. Dat betekent dat we eigenlijk maar heel weinig tegelijk kunnen verwerken. Door middel van chunking, maak je slimmer gebruik van de ruimte in je werkgeheugen.

 

Nog niet helemaal duidelijk? Wel leggen het uit aan de hand van twee voorbeelden.

 

blog 07092015 schakerSchaakgrootmeesters
Misschien ken je ze wel: schaakgrootmeesters die in staat zijn hele schaakspellen uit hun hoofd te spelen. Tegen meerdere spelers nog wel. De reden dat zij dit kunnen, heeft te maken met chunking. Deze schakers zijn door hun jarenlange ervaring patronen gaan zien in plaats van individuele stukken. Hiermee hebben ze een groot voordeel op beginnende schakers, die 32 losse stukken zien. Aangezien zij maar 7 stukken informatie tegelijk in hun werkgeheugen kunnen bevatten, moeten zij zich steeds op een deel van het spel focussen. Ervaren schakers kunnen daarentegen in een keer het hele spel overzien, omdat zij patronen herkennen.

 

 

Politieagenten
In Amerika is er een experiment gedaan met jonge, beginnende agenten en oudere, ervaren agenten. Allen kregen zij een potentieel gevaarlijke situatie voorgeschoteld: eblog 07092015 agenten verdachte man loopt met een opbollende jas richting een school. Hij heeft mogelijk een bom bij zich. Het bleek dat de ervaren agenten veel sneller en adequater reageerden dan hun jongere collega’s. De uitleg is ook hier weer te vinden in chunken: de ervaren agenten chunken de informatie die binnenkomt automatisch in voor hen bekende patronen. Zij weten zeer snel wat ze moeten doen. Voor de jonge agenten is alles nieuw en ze verwerken alle informatie als losse eenheden. Het duurt veel langer voordat hun brein grip heeft gekregen op de situatie.