Leren schrijven door Twitter

manager | 22 februari 2016 11:09
34e2d38Door: Kirstin
Assistent uitgeverij Logikos


Doeltreffend schrijven is een kunst. Het is hierbij niet van belang wat je schrijft, wat je doel is. Gelukkig is het wel zo dat je geen geboren schrijver hoeft te zijn. Iedere vorm van schrijven is uiteindelijk te leren. Verrassend genoeg kan het social media platform Twitter je helpen bij het oefenen van je schrijfvaardigheden. Kellie McGann, gastblogger voor de schrijfblog “The Write Practice”, beschrijft in “How Twitter Changed My Writing” hoe ze anders tegen schrijven aan is gaan kijken door het sociale medium.

 

De meest bekende eigenschap van Twitter is wel het toegestane aantal lettertekens per bericht. De boodschap of tweets die je met je volgers wilt delen zijn tot 140 lettertekens beperkt. Deze beperking is voor veel schrijvers — zelfs ervaren schrijvers — een nachtmerrie. Zij ervaren dat maximum van 140 lettertekens bijna als een vorm van censuur omdat het ze de ruimte niet geeft om te zeggen wat ze willen zeggen.

 

Maar de truc is volgens McGann juist om je schrijfstijl aan Twitter aan te passen. Laat Twitter je schrijfstijl beinvloeden. Als je dit toestaat zul je in ieder geval drie uiterst belangrijke kwaliteiten in je schrijven ontwikkelen.

 

1. Met Twitter word je nauwkeurigTwitter-bird-writing

Wanneer je maar 140 lettertekens tot je beschikking hebt zul je gauw genoeg leren om je boodschap zo nauwkeurig mogelijk te verwoorden. Schrijvers zijn geneigd om een stroom van woorden te gebruiken om hun boodschap over te brengen.

McGann zegt dat Twitter haar vooral heeft laten inzien dat het bij schrijven niet om het aantal woorden gaat maar de manier waarop je deze voor je inzet. Ze raadt schrijvers aan om de woorden die er niet per se toedoen voor je verhaal of boodschap altijd te schrappen.
 

2. Met Twitter breid je je woordenschat uit

Met een beperking van 140 lettertekens heb je als schrijver geen andere keus dan naar woorden op zoek te gaan die een nòg grotere beschrijvings capaciteit hebben en waarin meerdere betekenissen verenigd worden. Dat wil niet zeggen dat je alleen de aller langste en complexe woorden moet gebruiken, maar dat je woorden moet gebruiken die in staat zijn grotere of meerdere stukken van je verhaal of boodschap tegelijk te dragen.
 
3. Met Twitter worden je teksten sterker

Hoewel het veel oefening vergt om Twitter onder de knie te krijgen, zal het een schrijver in staat stellen om krachtige stukken te schrijven. Natuurlijk zijn goed uitgewerkte verhalen van duizenden woorden ook een kunst om te schrijven. Maar het is nu eenmaal zo dat “one-liners” in deze tijd steeds gebruikelijker zijn.

En het vermogen een diepzinnige of doortastende gedachte in 140 lettertekens neer te zetten die lezers verbijsterd, daar droomt iedere schrijver toch van?

 

 

Toch liever leren schrijven op de ‘gewone’ manier? Schrijf je dan in voor onze open training Helder Schrijven.

Inschrijven