Mindfulness

manager | 7 juli 2015 10:29

13177_812681658821197_1350699022079590038_n

Door: Judith Ritsema
Stagiaire Toegepaste Psychologie

 

 

 

 

 

Ontdek wat mindfulness voor jou kan betekenen!
Loesje-hier-en-nu1

 

Mindfulness betekent simpelweg: bewustzijn van de huidige ervaring en het volledig toelaten, naar leven in openheid, van moment tot moment.  Beschikbaar voor genieten!

 

Het hier en nu

Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Hoe harder je denkt dat de gedachten moeten verdwijnen, hoe harder ze terugkomen. Accepteer je gedachten en blijf in het hier-en-nu. In het hier-en-nu leven doen we vaak niet. We leven op de automatische piloot, bij het opstaan, in de keuken, tijdens het autorijden, op het werk. Let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de geest bezig is met zaken uit het verleden en toekomst. In die staat zijn we niet beschikbaar voor onze zintuigen. Waar je aandacht is, daar ben jij..
 

Zo doe je dat!

Mindfulness kan je op verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld audio-opnamen te beluisteren, waardoor er een moment van meditatie ontstaat. Daarnaast kan je mindfulness in je dagelijkse leven toepassen. Gebruik je zintuigen; wat voel je, hoor je, ruik je en zie je?
Of neem regelmatig drie minuten ‘ademruimte’ en stel jezelf de volgende vragen:

  • Hoe gaat het met me?
  • Hoe is mijn ademhaling op dit moment?
  • Hoe voelt mijn lichaam?
    download

 

Uit onderzoek blijkt…

Onderzoeken laten zien dat mindfulness verschillende positieve effecten oplevert, het verhoogt je concentratie, je krijgt er meer energie van kan en ja kan beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Daarnaast vermindert het stresssymptomen, angsten en vermoeidheidproblemen. Door mindfulness sta je bewuster en steviger in het leven. Het is iets wat je kunt ontdekken en ervaren.