Van multitasken naar mindfulness

manager | 13 april 2016 11:11

Multitasken, haast iedereen doet het. Bellen terwijl je boodschappen doet, mail beantwoorden tussendoor, etcetera. Het lijkt alsof je zo veel meer voor elkaar krijgt, maar het tegendeel is waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat, omdat je je aandacht verdeelt over twee of meerdere taken, je zowel tijd, informatie als energie verliest. Niet zo efficiënt dus. Het blijkt ook dat mensen die veel multitasken een slechtere concentratie én een kleiner werkgeheugen hebben.

 

Daarnaast is al dit ‘gemultitask’ ook niet heel goed voor je rust. Het zorgt voor meer stress en gejaagdheid. Je hoofd is constant bezig en ook na je werk kan je in deze modus blijven hangen, het wordt een soort routine. Een methode die deze routine kan doorbreken, is mindfulness. Kortweg, focussen op het hier-en-nu. Hieronder noem ik een aantal praktisch toepasbare tips om je rust te bewaren op de werkvloer:

 

1. De pomodorotechniekMindfulness

De pomodorotechniek is bekend, maar niet als mindfulness oefening. Toch werkt deze erg goed. Het komt er op neer dat je 25 minuten achter elkaar aan één taak werkt en daarna bewust 5 minuten iets anders gaat doen. Je kan bijvoorbeeld even gaan lopen, koffie halen of bewust adem halen.
Door bewust ieder half uur een kleine pauze te nemen, voorkom je dat je concentratie op raakt en je voor je het weet afgeleid en weer een half uur verder bent. Daarnaast blijf je in beweging en blijf je gehydrateerd, beiden ook erg goed voor de concentratie.

 

2. Mindful eten

Probeer steeds één ding tegelijk te doen, ook tijdens je lunch. Er is zelfs een term voor: ‘mindful eten’.  Even stilstaan bij wat je aan het doen bent en wat je proeft kan al voldoende te zijn om even te onthaasen. Ervaar je eten eens per hap. Ruik je eten, voel de structuur van het eten in je mond, proef het eten. Dwaal je af, breng dan je aandacht weer terug naar de sensaties in je mond. Probeer het echt bewust te ervaren, in plaats van meteen door te slikken.
Een tip hierbij is dan natuurlijk om eens niet achter je computer of met je telefoon in je hand te eten, maar je aandacht volledig bij de maaltijd te houden.

 

3. Ademhalingsoefeningen

Deze ademhalingsoefening is een simpele manier om te mediteren en kalm te worden. Adem rustig en gelijkmatig in door je neus en uit door je mond (of neus). Tel elke ademhaling (in en uit). Tel van 1 tot 10 en begin na de 10e tel weer bij 1. Tel je verder dan 10, dan ben je afgedwaald, begin gewoon weer opnieuw bij 1. Probeer dit eens 3 keer te doen tussendoor tijdens je werk, of als je voelt dat je opgejaagd bent

 

 

 

Wil je graag nog extra hulp? Dan raden wij je onze training Timemanagement aan.

Inschrijven