Schrijven is hard werken?

manager | 9 mei 2016 8:25

Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp, sprak ooit: “Genialiteit is 1% inspiratie en 99% transpiratie.” Dat geldt voor alle ambachten, maar zeker ook voor dat van de schrijver. Het is een wijdverbreid misverstand dat teksten puur en alleen ontstaan door een soort goddelijke inspiratie. Wie ooit geprobeerd heeft iets op papier te zetten, weet het: schrijven is hard werken.

 

Maar er is ook goed nieuws: schrijven is te leren. Voor iedereen.  En wij kunnen je daarbij helpen!

 

Het schrijfprocesLeren schrijven

Maar hoe doe je dat nou, een goede tekst schrijven? Om dat uit te leggen, beginnen we bij de basis: het schrijfproces. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is schrijven niet een kwestie van gaan zitten – schrijven – klaar.

 

  1. Bepaal het onderwerp.

Voor je gaat schrijven, moet je eerst precies weten waarover je wilt schrijven. Inkoppertje, denk je misschien. Maar dit gaat vaak fout.

  1. Bepaal het doel.

Wat wil je met de tekst bereiken? Iemand overtuigen, informeren of misschien amuseren?

  1. Bepaal het publiek.

Als schrijver is het belangrijk te weten voor wie je schrijft. Daar pas je je taalgebruik op aan.

  1. Structureer je tekst

Nu onderwerp, doel en publiek bekend zijn is het tijd voor de volgende stap: informatie verzamelen en nadenken over hoe de tekst in elkaar gaat steken. Dat betekent:

  • Brainstormen: welke informatie over het onderwerp heb je al?
  • Selecteren van de informatie die van belang is voor je tekst.
  • Rubriceren van de informatie: maak rubriekjes van wat bij elkaar hoort.
  • Rangschikken: bepaal de volgorde waarin je gegevens verwerkt.
  1. Schrijf een kladversie.

Heel belangrijk! Schrijf nu je tekst zonder bewust na te denken over spelling, interpunctie, woordkeus en begrijpelijkheid. Je mag niet teruglezen, alleen doorlezen.

  1. Leg de tekst opzij.

Een uur, een dag; het gaat erom dat je afstand neemt.

  1. Schrijf de definitieve versie.

Schrap in je kladversie en herschrijf lelijke zinnen.

  1. Controle

Laat, als het even kan, de tekst door iemand doorlezen. Een frisse blik ziet fout en onduidelijkheden direct.

 

Stijl

We horen het je denken: schrijf een tekst, alsof het zo makkelijk is helder en mooi te schrijven. Geen zorgen, er is hoop! In de training helpen we je creatief te denken en leren we je hoe je stroeve zinnen vermijdt. We laten zien hoe je een sprankelende inleiding en slimme conclusie schrijft, in hedendaagse en vlotte taal. Om een tipje van de sluier op te lichten hier vast wat tips:

  • Vermijd jargon en ambtenarentaal.
  • Probeer zo min mogelijk passief te schrijven.
  • Maak je zinnen niet te lang

 

Oefenen

Schrijven is net als iedere andere ambacht: alleen door te oefenen kun je beter worden. Tijdens een training Creatief Schrijven krijg je volop handvatten, tips en oefeningen voor een goede tekst. De trainer begeleidt, corrigeert en inspireert. We gaan stap voor stap alle stappen van het schrijfproces met je door, tot je iedere stap onder de knie hebt. Dus onthoud: ook jij kan leren schrijven met de juiste training.