Word creatiever en vrijer met free writing

manager | 20 oktober 2015 9:29

Caroline Soesbergen

Door: Caroline Soesbergen

Trainer

 

 

 

Zou het niet ideaal zijn: gaan zitten en meteen een mooi verhaal op papier zetten. Alsof de muze op je schouder zit en je creativiteit vrij kan vloeien. Toch is dit niet zo onmogelijk als het lijkt. Er is namelijk een schrijftechniek die je hierbij kan helpen: free writing. Ik leg het uit.

 

Free writing is eigenlijk een soort warming-up. Even je hersenen warm maken voor het echte werk begint. Het haalt gedachteblokkades weg en zorgt voor een open geest.margaret atwood

Zo doe je het:

  • Zorg voor een leeg blad, op de computer of van papier.
  • Zet een timer voor jezelf. Begin met één minuut en bouw dat uit tot tien minuten als je het vaker hebt gedaan.
  • Ga schrijven en stop niet voordat de tijd om is. Het maakt niet uit wat je schrijft, waarover of hoe, als je maar schrijft. Zet je gedachten op papier en lees tijdens het schrijven niet terug. Let ook niet op spelling, zinsbouw, grammatica etcetera. Als je niet weet waarover je moet schrijven, schrijf daar dan over.
  • Als je het idee hebt dat je nog niet ‘klaar’ bent als de timer gaat, kun je met verschillende rondes werken. Bijvoorbeeld 3 x 5 minuten.
  • Na het schrijven kun je ervoor kiezen je werk weg te gooien of – als het goed ging – het te gebruiken als bron voor later.

Doordat je niet mag oordelen over wat je schrijft, schrijf je vrijer en zet je als het ware de deur naar je creativiteit open. Je zult merken dat je na een sessie free writing losser en gemakkelijker werkt. Probeer het eens een maand lang iedere dag te doen en ontdek het zelf.

 

Morning pages

Schrijfster, journalist en docent Julia Cameron heeft haar eigen speciale versie van free writing: morning pages. Morning pages zijn drie pagina’s met de hand geschreven tekst, waar je meteen mee begint als je ’s ochtends wakker wordt. Je schrijft over alles wat door je hoofd schiet, zonder op te houden en zonder erbij na te denken. Tot je drie kantjes vol hebt. En dan de volgende ochtend weer. Volgens Cameron “provoceren, verduidelijken, verzachten, vleien, synchroniseren en prioriteren” de morning pages je dag.

In onderstaand filmpje legt ze het zelf nogmaals uit:

 

YouTube video

 

 

Zelf ook beter leren schrijven? Logikos biedt verschillende schrijftrainingen aan. Bekijk snel ons aanbod!